Köra upp

Köra upp

Dagen man tog körkort minns nog de flesta med skräckblandad förtjusning. En del tvingas köra upp flera gånger, andra klarar kortet på första försöket. Vad ska man då göra för att slippa köra upp flera gånger? Vad behöver man egentligen kunna och hur förbereder man sig på bästa sätt? Behöver man ha med sig någonting? I denna text kommer du få tips och råd som hjälper dig att prestera på topp under uppkörningen. Du kommer även få veta vilken detalj som kan förstöra din uppkörning innan den ens börjat. Men förhoppningsvis kan du kliva ur bilen med en känsla av triumf och med ett godkänt protokoll i din hand!

Köra upp: förberedelser

Det absolut viktigaste att tänka på när du ska köra upp är att du är tillräckligt förberedd. Det handlar om din egen och andras säkerhet i trafiken. Du måste ha kunskaperna som gör att du klarar dig i trafiken på lång sikt, annars kommer du inte bli godkänd. Finns det några moment du fortfarande har svårt för kan det vara värt att ta en eller ett par extra lektioner innan du bokar in en uppkörning. Visst kan man göra uppkörningen flera gånger, men det är både billigare och enklare att ta körlektioner istället. Själva uppkörningen kommer också att bli en trevligare upplevelse för dig om du känner dig redo.

Är du redo att köra upp?

Du måste lära dig att göra en inre och yttre säkerhetskontroll. Uppdaterad och exakt information om hur denna går till kan du läsa om i din teoribok. Om du ska köra upp med egen bil (körskolans, familjens etc.) har du en fördel i att kunna öva på kontrollerna ett flertal gånger innan uppkörningen. Kör du upp i en av Trafikverkets bilar kanske du inte på förhand vet exakt var alla knappar och spakar finns, men försök att andas lugnt och ta din tid. Du kommer troligtvis inte behöva göra hela inre och yttre kontrollen på uppkörningen, trafikinspektören brukar välja ut ett eller ett par moment.

Vad du bör studera inför uppkörningen

Eftersom man alltid gör teoriprovet innan körprovet är det många som helt släpper teorin när de fått ett godkänt betyg där. Det är inte att rekommendera, då teorin även är en stor del av körprovet. Hur ska du kunna köra på ett trafiksäkert sätt om du inte vet vad alla vägmärken betyder till exempel? Plugga regler och vägmärken dagligen inför din uppkörning. Försök verkligen att plugga på ett sådant sätt att du även lär dig anledningen till reglerna och symboliken i vägmärkena, då kommer kunskapen att vara med dig länge. Det handlar ju trots om att lära sig för livet, inte bara under tiden då du ska köra upp.

Det kan också vara en klok idé att studera platsen där du ska köra upp. Om du kör upp på körskola brukar de veta ungefär vilka vägar du kommer få prova på under din uppkörning. Även om du övningskör privat kan du åka runt i området kring förarprovskontoret och bekanta dig med cirkulationsplatser, korsningar och 30-vägar. Det räddar dig från att begå onödiga misstag och kan även lindra en del av din nervositet innan. Du ska dock aldrig köra på ren rutin, eftersom trafiklandskapet kan förändras från dag till dag.

Glöm absolut inte detta!

Att köra upp är något man bara behöver göra en enda gång om man gör det rätt. Så ge dig själv de bästa förutsättningarna att lyckas första gången! Plugga teori, kör mycket och öva på moment som inre och yttre säkerhetskontroll. Men det finns en detalj som kan göra så att du inte ens får chansen att köra upp, trots att du är på plats i god tid. Det är din legitimation. Glömmer du den är det kört. Så lägg ner pass eller ID-kort i jackfickan redan dagen innan det är dags. I övrigt är det bara att ta det lugnt, vara uppmärksam på din omgivning och hålla dig till satta regler, så har du snart ditt körkort.